номери наших телефонів8 (063) 810-02-20
8 (063) 810-02-20 8 (068) 810-02-20

Графік роботи колцентру:

ПН - ПТ з 10:00 до 19:00

СБ з 10:00 до 19:00

НД - вихідний

Онлайн підтримка:

ПН - НД з 10:00 до 20:00

0
Товар доданий до обраного
0

Як обрати материнську плату для вашого ПК

Як обрати материнську плату для вашого ПК

Матплати

Обераємо материську плату на що варто звернути увагу

Материнська плата є одним з ключових компонентів комп'ютера, від якого залежить гармонійна робота та сумісність усіх інших елементів. Вона об'єднує всі деталі в єдину систему, розподіляючи електроенергію, що надходить до неї від блоку живлення. Як обрати материнську плату для ПК Материнська плата є одним з ключових компонентів комп'ютера, від якого залежить гармонійна робота та сумісність усіх інших елементів. Вона об'єднує всі деталі в єдину систему, розподіляючи електроенергію, що надходить до неї від блоку живлення.

Материнська плата забезпечує правильну роботу центрального процесора, накопичувачів пам'яті, модулів оперативної пам'яті, відеокарти та інших компонентів. Вона дозволяє обмін інформацією між усіма цими пристроями. Коли стоїть вибір материнської плати для вашого комп'ютера, перш за все, потрібно підібрати її до процесора, оскільки він є основним компонентом. Сумісність материнської плати з процесором є критично важливою. Ви повинні визначити, для яких завдань планується використовувати ваш комп'ютер. Якщо він призначений для ігор або інших ресурсомістких завдань, вам знадобиться більш потужна материнська плата. Ціни на материнські плати можуть значно відрізнятися. Порівняйте пропозиції від різних виробників та інтернет-магазинів, щоб обрати найкращий, оптимальний варіанта для Вас. Не варто економити на такому важливому компоненті ПК, оскільки придбання дешевого варіанту може призвести до серйозних проблем і додаткових витрат у майбутньому.

Матплата для процесора

Система охолодження та надійне живлення матплати

Якщо ж Ви плануєте розганяти систему, важливо забезпечити надійне живлення та ефективну систему охолодження ваз живлення. Для ігрового комп'ютера бажано вибрати материнську плату з великими радіаторами для ефективного відведення тепла. Це параметр безпосередньо впливає на термін служби, надійність роботи, та загальну продуктивність майбутньої сесетеми

Для потужних ПК на базі процесорів Core i7 і Core i9 ідеально підходять материнські плати на базі Z-чіпсета. Для систем на базі AMD Ryzen 7 і Ryzen 9 можна вибрати материнські плати на B-чіпсеті. Вибір матплати для ігрового ПК – може бути складним процесом, що вимагає ретельного дослідження потреб і можливостей геймера. Перш за все, важливо обрати основні компоненти, оскільки вони впливають на надійність, сумісність і можливість подальшого апгрейду вашого системного блоку.

До цього процесу варто підійти комплексно. Однозначно не зайвим було б звернутися до професіоналів. Команда магазину Hyperditek створює ігрові комп'ютери враховуючи усіх потреб і можливостей клієнтів, що дозволяє повністю насолоджуватися процесом геймінгу.

Які важливі умови впливають на вибір материнської плати

Розмір материнської плати

Форм-фактор материнської плати це її розмір та спосіб встановлення її в корпус системного блоку. Один з найпоширеніших форм-факторами є

Частина геймери дуже полюбляє ультраширокі формати за їхню зручність у роботі, оскільки можна відкривати декілька робочих вікон з комп ютерними програмами одночасно, а також за можливість повністю зануритися в геймплей симуляторів перегонів або рольових ігор від третьої особи. Крім того, екрани деяких моделей широкоекранних моніторів можуть бути вигнутими, що допомагає уникнути проблеми меншої чіткості зображення на краях екрана, яка зазвичай спостерігається у великих моніторів з ультрашироким екраном.

Як тільки ринок пристроїв з широкоформатним екраном зріс, ми почали помічати популярність серед гравців. Це зручно для їхньої роботи, оскільки вони можуть відкривати декілька вікон одночасно, а також насолоджуватися більш іммерсивним геймплеєм у симуляторах перегонів та рольових іграх від третьої особи. Деякі широкоформатні монітори також мають викривлені екрани, що допомагає уникнути проблеми меншої чіткості зображення на краях екрана.

Якщо у вас немає потужного комп'ютера, який зможе відтворити відео у високій якості, краще утриматися від придбання 4К монітора. Однак, крім підвищеної деталізації у компютернихіграх та кінофільмах, висока роздільна здатність монітору має іншу перевагу. А саме вона забезпечує більше простору на робочому такому столі, де можна одночасно розмістити різні робочі вікна, іконки файли і програми, щоб працювати паралельно з грою.

материнська плата asus
Які важливі умови впливають на вибір материнської плати

Які важливі умови впливають на вибір материнської плати

Розмір материнської плати.

Форм-фактор материнської плати це її розмір та спосіб встановлення її в корпус системного блоку. Один з найпоширеніших форм-факторами є:

  • Micro-ATX – трохи менший за ATX, підходить для компактних корпусів, але все ще забезпечує хорошу функціональність. Розмір 170х170 або менше. Компактний формат дозволяє виконувати низку завдань;
  • Форм-фактор "ATX" (Advanced Technology Extended) – стандартний розмір, що забезпечує достатньо місця для багатьох компонентів і розширень, розмір 305х244 або менше - один із найпоширеніших. Його більший розмір дозволяє розмістити повний комплект портів розширень, до чотирьох слотів пам'яті, додаткові радіатори на критично важливі елементи та рознести компоненти з великим виділенням тепла. Такий формат дає Вам змогу зібрати систему з двома графічними адаптерами при потребі, максимальним об'ємом оперативної пам'яті та кількома RAID-контролерами. Для такої конфігурації буде потрібен корпус з великими габаритами. Ціна таких плат у порівннянні зі схожими моделями формату micro-ATX буде звісно вищою;
  • E-ATX (Extended ATX) – більший за стандартний ATX, використовується для високопродуктивних систем з додатковими можливостями розширення. Форм-фактор "Extended-ATX", з розмірами 305х330 або менше, рідко використовується. Основне відмінність від стандарту "ATX" полягає в більшій кількості слотів розширень, специфічних елементів і роз'ємів на материнській платі. Для встановлення таких плат потрібен корпус форм-фактору "Full-ATX" як мінімум. Ці плати доволі часто використовуються багатьма професіоналами, які займаються обробкою відео матеріалів та звуковим контентом, через потребу в роботі з великою кількістю "PCI" роз'ємів;
  • Форм-фактор "SSi-CEB/EEB", з розмірами 305х267 або менше, або 305х330 або менше, призначений для організації серверних рішень різної складності. Цей формат підтримує два або більше слотів для процесора. Плати такого формату відзначаються високою надійністю і якістю, але за відповідну ціну.

Чипсети: сумісність з процесорами

Чіпсет на материнській платі визначає функціонал та можливості цієї плати. Дорогі чіпсети, як правило, підтримують передові технології, такі як робота з багатоядерними процесорами, можливість розгону і т.д. Це мікропроцесор, який відповідає за керування підключеними пристроями та електронними компонентами. При виборі чіпсету важливо переконатися, що він сумісний з процесором вашого комп'ютера, а також відповідає завданням, які необхідно вирішити за допомогою ПК. Кількість слотів пам'яті Слоти оперативної пам'яті визначають, скільки модулів оперативної пам'яті Ви можете встановити на материнську плату. Їх кількість може бути різною: на бюджетниїх платах це 2 слоти, базовий варіант – 4 шт., на потужних - 6 шт. і більше. Слоти PCIe (Peripheral Component Interconnect Express) використовуються для підключення різних комплектуючих, таких як: відеокарти, професійна звукова карта, мережевий адаптер та інші розширювальні картки.

Кількість інтерфейсних роз'ємів

Роз'єми на матплатах можуть розташовуватися як всередині корпусу ПК, так і ззовні, часто дублюючи один одного. Існує безліч інтерфейсних роз'ємів, які призначені для підключення різноманітних пристроїв. Деякі з них є обов'язковими, такі як роз'єми живлення для процесора чи основних компонентів, а інші є опціональними і можуть включати, наприклад, USB-порти, аудіороз'єми, роз'єми Ethernet, роз'єми SATA для підключення накопичувачів, HDMI або DisplayPort для виведення відеосигналу, і багато інших. Конкретний набір роз'ємів залежить від моделі материнської плати.

  • сокет для процесора - найважливіший роз'єм на материнській платі, до якого підключається процесор;
  • для модулів оперативної пам'яті;
  • накопичувачів;
  • відеокарти;
  • підключення блоку живлення опціональні роз'єми;
  • USB - підключення периферійних пристроїв;
  • вSATA - підключення твердотільних накопичувачів, жорстких дисків та інших накопичувачів;
  • PCIe - під'єднання компонентів, таких як відеокарти, мережеві адаптери тощо;
  • для звукової карти;
  • мережевого адаптера.
Обов'язкові роз'єми
Обов'язкові роз'єми:

Обов'язкові роз'єми:

Кількість інтерфейсних роз'ємів на материнських платах може значно варіюватися. Зазвичай, дорожчі материнські плати мають більше роз'ємів, ніж більш доступні моделі. Це може включати більше портів USB, розширені можливості підключення накопичувачів, додаткові аудіо- та мережеві роз'єми, а також більше слотів розширення PCIe для підключення додаткових компонентів, таких як відеокарти або розширювальні картки.

  • сокет для процесора - найважливіший роз'єм на материнській платі, до якого підключається процесор;
  • для модулів оперативної пам'яті;
  • накопичувачів;
  • відеокарти;
  • підключення блоку живлення опціональні роз'єми;
  • USB - підключення периферійних пристроїв;
  • вSATA - підключення твердотільних накопичувачів, жорстких дисків та інших накопичувачів;
  • PCIe - під'єднання компонентів, таких як відеокарти, мережеві адаптери тощо;
  • для звукової карти;
  • мережевого адаптера.

Топ виробників материнських плат

Аналіз ринку та відгуки користувачів є важливим джерелом інформації при виборі майбутньої материнської плати. Однак, ТОП-список виробників материнських плат може змінюватися в залежності від конкретних потреб користувача, ринкових тенденцій та характеристик продуктів. Деякі з найбільш відомих та надійних виробників материнських плат, які часто входять до ТОП-списків, включають такі компанії, як ASUS, Gigabyte, MSI, ASRock, та EVGA. Однак, варто звертати увагу на конкретні моделі та їх характеристики, а також на доступність підтримки та сервісу в вашому регіоні перед придбанням.

Сюди увійшли:

ASUS, MSI, Gigabyte, Biostar, Asrock, NZXT

Так, перш ніж придбати материнську плату, важливо ознайомитися з відгуками на форумах та звернутися до фахівців для отримання порад. Комплектуюча, від якої залежить продуктивність і коректність роботи комп'ютера, потребує особливої уваги. Форуми можуть забезпечити корисні відгуки від реальних користувачів, а фахівці зможуть допомогти з вибором материнської плати, яка відповідає вашим потребам і можливостям системи. Такий підхід допоможе уникнути помилок та зробити оптимальний вибір.

матплата
Як грамотно вибрати материнську плату для ігрового ПК

Як грамотно вибрати материнську плату для ігрового ПК

Для високопродуктивного комп'ютера, особливо для ігрового ПК, та спеціалісті у графічній 3D індустрії, та важливо обрати матплату, яка відповідає вашим потребам і має необхідні функції.

Коли Ви будете обирати плати для системного блоку варто враховувати кілька ключових факторів:

  • Обирайте матплату з сокетом, який сумісний з вашим майбутнім процесором. Для ігрових систем дуже добре підходять процесори Intel Core i5 та Core i7 або процесори AMD Ryzen 5 та Ryzen 7;
  • Чіпсет матплати визначає її функціональні можливості. Для комп’ютерних ігор та розробників 3D графіки а також стрімерів та відемейкерів підійдуть наступні чіпсети: Intel Z690 або AMD X670. Вони в свою чергу підтримують та сумісні з багатоядерним процесорами, розгоном та іншими функція ПК;
  • Якщо у ваші задачі входить розгін процесор, треба плата з можливістю розгону. Це процедура вимагає щоб плата була з потужний VRM та високоякісними компоненти;
  • USB - підключення периферійних пристроїв;
  • Деякі матплати мають додаткові функції, які є корисними для користування ПК - Wi-Fi, Bluetooth і USB 3.2 Gen 2x2.

Ось кілька загальних рекомендацій стосовно материнських плат для геймерських ПК:

Chipset Intel Z690

  • ASUS PRIME Z790-A WIFI;
  • GIGABYTE Z790 AORUS ELITE AX;
  • MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI.

Chipset AMD X670

  • ASUS PRIME Z790-A WIFI;
  • GIGABYTE Z790 AORUS ELITE AX;
  • MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI.
матплата
Як грамотно вибрати материнську плату для ігрового ПК

Ціни таких материнських плат може бути високою. Якщо ж Ви підшукуєте більш доступні варіанти матплат, ось декілька рекомендованих:

Chipset Intel B760:

  • ASUS TUF GAMING B760-PLUS WIFI;
  • GIGABYTE B760 AORUS ELITE AX;
  • MSI MAG B760 TOMAHAWK WIFI;

Chipset AMD B550

  • ASUS TUF GAMING B550-PLUS WIFI;
  • GIGABYTE B550 AORUS ELITE V2;
  • MSI MAG B550 TOMAHAWK.

Аналіз ринку та відгуки користувачів є важливим джерелом інформації при виборі майбутньої материнської плати. Однак, ТОП-список виробників материнських плат може змінюватися в залежності від конкретних потреб користувача, ринкових тенденцій та характеристик продуктів. Деякі з найбільш відомих та надійних виробників материнських плат, які часто входять до ТОП-списків, включають такі компанії, як ASUS, Gigabyte, MSI, ASRock, та EVGA. Однак, варто звертати увагу на конкретні моделі та їх характеристики, а також на доступність підтримки та сервісу в вашому регіоні перед придбанням.

P.S. Гарний вибір матплат є в нашому інтернет магазині комп’ютерів, розділі “Матплати”. Зверніться до наших спеціалістів і вони вам підкажуть матплату по вашому бюджету та потребам. Якщо у збірці ПК Ви не спеціаліст і робити спроби зібрати ПК для вас є ризикованою затією, тоді Ви зможете купити комп`ютер в нас.

обрати матплату

Цікаві пропозиції

Чому варто вибрати нас

Професійна збірка

Конфігурації комп'ютерів складені з урахуванням оптимального співвідношення вартість, продуктивність, надійність, на основі досвіду сотень професіоналів із сайту overclockers!

Спеціальне тестування

Для виявлення браку – за бажанням замовника, системний блок проходить 24-годинну перевірку за допомогою набору спеціальних тестових програм безкоштовно.

ОФІЦІЙНА ГАРАНТІЯ

Гарантія на наш системний блок 3 роки! У наших збірках корпус не опечатується.

ПІДТРИМКА

Післяпродажна підтримка – Ви можете сміливо звернутися до нас з будь-якого питання, ми Вас не покинемо і допоможемо вирішити проблеми, що виникли.

Чат с менеджером